În perioada 7 – 9 martie 2014 s-a desfasurat la Bacau, în cadrul Centrului de Afaceri si Expozitii “Mircea Cancicov”, Târgul Regional de Turism “Vacanta“ Bacau.
Evenimentul, aflat la prima editie, a fost organizat de SC Centrul de Afaceri si Expozitional Bacau SA, în parteneriat cu Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din România, sub patronajul Autoritatii Nationale pentru Turism.
Târgul a beneficiat de prezenta principalelor organizatii si patronate din turismul românesc: Federatia Patronatelor din Turismul Românesc, Organizatia Patronala a Turismului Balnear din România, Asociatia Nationala a Turismului Rural, Ecologic si Cultural din România, Federatia Asociatiilor de Promovare din România si Patronatul de Turism Bacau.
Consiliul Judetean Bacau a fost prezent la eveniment prin intermediul Serviciului Public Judetean pentru Promovarea Turismului si Coordonarea Activitatii de Salvamont Bacau. Promovarea turistica a judetului Bacau s-a realizat prin intermediul materialelor de promovare a trei pachete turistice integrate de produse si servicii reprezentative: turism de agrement si balnear, turismul cultural si turismul ecumenic. Aceste materiale sunt rezultatul implementarii proiectului „Promovarea judetului Bacau (ProBacTur) ca destinatie turistica: agrement, sanatate, cultura”, finantat prin Programul Operational Regional, axa prioritara „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”, DMI 5.3 „Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, în scopul cresterii atractivitatii României ca destinatie turistica”, cod Smis 16028, care s-a finalizat în anul 2013. Obiectivul general al proiectului vizeaza valorificarea si promovarea elementelor distinctive ale potentialului turistic specific Judetului Bacau – turismul de agrement, turismul balneo-climateric, turismul cultural si turismul ecumenic – pentru a crea un set de produse turistice integrate, competitive la nivel national, pe masura valorii resurselor turistice de care dispune judetul si care sa impuna acest domeniu printre activitatile economice prioritare în cadrul sistemului economic judetean. Participarea la târg face parte din activitatile desfasurate în perioada de sustenabilitate a proiectului.
Un alt produs turistic prezentat publicului a fost Pârtia de schi Nemira realizata prin Proiectul ”Schi Parc Slanic Moldova”. Acesta a fost finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului; DMI 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice. Proiectul a fost realizat de Judetul Bacau în parteneriat cu Orasul Slanic Moldova.
În contextul în care joi, 6 martie, a avut loc la Slanic Moldova receptia lucrarilor la proiectul ”Schi Parc Slanic Moldova”, prin participarea la acest târg regional, au fost oferite mai multe detalii vizitatorilor în legatura cu pârtia de schi Nemira.
În ziua de deschidere a târgului a avut loc si simpozionul „Sanatate de la natura”, în cadrul caruia au fost prezentate zonele turistice cu potential din judetul Bacau, precum si zona balneara Târgu Ocna- Slanic Modova. Reuniunea a fost continuata de conferinta de presa, unde a fost anuntata lansarea Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului din judetul Bacau.
Consiliul Judetean Bacau, prin Serviciul Public Judetean pentru Promovarea Turismului si Coordonarea Activitatii de Salvamont Bacau, împreuna cu institutii publice, patronate din industriile turismului si alimentatiei publice si agenti economici din turism a pus bazele, la sfârsitul saptamânii trecute, Asociatiei Judetene pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului. Printre membrii fondatori se numara Primaria Municipiului Bacau, Centrul de Afaceri si Expozitional Bacau, Patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din România (ANAT), Patronatul de Turism si Alimentatie Bacau, societatea Inter-Tour si Complexul Hotelier Decebal, din Bacau.
Asociatia are ca scop dezvoltarea durabila si promovarea turismului din judetul Bacau si întreaga regiune, în totalitatea multiplelor sale forme, atât în tara cat si în strainatate, precum si acordarea suportului necesar pentru implementrea strategiilor nationale, regionale si locale de dezvoltare a turismului bacauan.
Prin prezenta Consiliului Judetean Bacau, reprezentat de Serviciul Public Judetean pentru Promovarea Turismului si Coordonarea Activitatii de Salvamont Bacau, la Târgul Regional de Turism “Vacanta“ Bacau, a existat posibilitatea de a face cunoscute, potentialilor turisti, posibilitatile de petrecere a timpului liber în judet, fie prin practicarea diferitelor sporturi de agrement, fie prin cunoasterea culturii si spiritualitatii zonale.
Participarea la acest eveniment a reprezentat o importanta oportunitate de reînnoire a relatiilor existente, de fidelizare a partenerilor traditionali, dar si de stabilire de noi contacte.