Luni, 7 aprilie 2014, Consiliul Judetean Bacau si Institutia Prefectului Bacau au fost gazdele unei întâlniri cu ambasadorul Norvegiei, Excelenta Sa, doamna Tove Bruvik Westberg. ”Ne face o deosebita placere sa va avem astazi oaspeti, cu atât mai mult cu cât între judetul Bacau si institutia pe care o reprezentati exista deja o serie de pârghii pentru colaborare, mai ales în domeniul social. Consideram ca orice dorinta de comunicare si colaborare îsi poate gasi o aplicabilitate practica, în conditiile în care autoritatile administratiei publice locale depun tot efortul în acest sens”, afirma în deschiderea evenimentului, Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau.
Printre subiectele abordate în cadrul întâlnirii s-au numarat problema atragerii de fonduri europene (si, evident, capacitatea de absorbtie a fondurilor puse la dispozitie de Regatul Norvegiei), problema romilor si aspecte referitoare la legislatia româneasca, în special carentele si aplicarea greoaie a Legii urbanismului.
Finantarile externe au reprezentat un aspect amplu discutat în contextul în care, statistic, regiunea Nord-Est este cea mai mare ca suprafata în cadrul regiunilor României, detine cel mai mare numar de locuitori dar are cel mai scazut PIB, fiind cea mai saraca regiune a Europei. Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau sublinia faptul ca: ”în perioada 2007-2013, în judetul Bacau, autoritatile locale au reusit sa atraga fonduri de aproximativ 500 de milioane de euro. În momentul de fata avem o experienta, avem si capacitatea necesara pentru a realiza proiecte fezabile si speram ca, începând cu 2014 sa atragem mai multe fonduri europene. Cred ca dezvoltarea durabila a judetului Bacau depinde în mod strâns de capacitatea de absorbtie a fondurilor europene si a celor norvegiene”.
”Granturile norvegiene sunt un instrument foarte bun al carui principal obiectiv este acela de a reduce disparitatile social-economice dar si întarirea relatiilor dintre tarile noastre”, a punctat la rândul sau, doamna Tove Bruvik Westberg, ambasadoarea Norvegiei. ”Am venit însotita de echipa care se ocupa de gestionarea granturilor norvegiene, ne-am propus sa vizitam o serie de proiecte care au fost deja implementate si suntem foarte interesati sa vedem impactul si rezultatele acestora pentru beneficiari”, a mai subliniat doamna ambasador.
O propunere utila, pe partea legislativa, a venit din partea lui Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau. Acesta a sugerat autoritatilor norvegiene acordarea sprijinului pentru realizarea unui audit si know-how, în special referitor la legea urbanismului. ”Avem o legislatie în zona urbanismului care dateaza din anii 1997-1998. A fost actualizata în acord cu viziunea fiecarei guvernari ce s-a succedat iar rezultatul s-a dovedit a fi un instrument foarte eficace pentru institutiile birocratice dar foarte putin eficient pentru institutiile ce vor sa dechida usa investitorilor. Norvegia ne poate ajuta cu sprijin logistic, cu un audit, cu un schimb de expertiza, ceea ce ar însemna un ajutor substantial si cu implicatii de lunga durata asupra României”, a concluzionat presedintele Consiliului Judetean Bacau.
Vizita delegatiei norvegiene va dura înca doua zile, timp în care vor avea loc întâlniri cu primarul municipiului Bacau dar si cu autoritati locale în câteva comune din judet.