Descriere
Comuna Nicolae Balcescu este situata in centrul judetului Bacau. Teritoriul comunei are o forma care se incadreaza intr-un trapez dispus cu laturile paralele dupa directia est-vest si are ca vecini:
- la nord-teritoriul administrativ al municipiului Bacau;
- la nord-vest-comuna Sarata;
- la nord-est-comuna Letea-Veche;
- la est-comuna Tamasi;
- la sud-est-comuna Gioseni;
- la sud-comuna Faraoani;
- la vest-comuna Livezi.
Teritoriul administrativ al comunei este strabatut pe axa nord-sud de drumul national D.N.2-respectiv E85( Bacau-Adjud) si de calea ferata Roman-Bacau-Adjud.
Satele componente ale comunei apar ca localitati pe la anii 1930, avand in prezent peste 9600 de locuitori , comuna fiind compusa din 5 sate la baza carora stau marturie documente, dar si obiective istorice de interes local si national.
Aceste sate care compun comuna Nicolae Balcescu sunt : Nicolae Balcescu, Galbeni, Valea Seaca, Buchila si Larguta.
Ca amplasare satele sunt dispuse astfel :
- satul Nicolae Balcescu este amplasat in jumatatea de est a comunei, de-a lungul drumului national D.N.2 care strabate comuna de la nord la sud ;
- satele Valea Seaca si Buchila se dezvolta pe linia mediana nord-sud a comunei, marcata de drumul judetean D.J.119 ;
- satul Galbeni este amplasat spre extremitatea sud-est a comunei, spre linia de hotar cu comunele Faraoani, Gioseni si Tamasi;
- satul Larguta este amplasat spre extremitatea vestica a comunei, spre linia de hotar cu comuna Livezi.
Comuna Nicolae Balcescu, judetul Bacau este comuna de gradul I. Numarul de locuitori din fiecare sat este: Nicolae Balcescu 4.540 locuitori, Valea Seaca 2.560 locuitori, Galbeni 1.470 locuitori , Buchila 730 locuitori , Larguta 300 locuitori.
O particularitate a populatiei comunei o constituie caracterul ei omogen din punct de vedere etnic, astfel in urma recensamintelor efectuate 99.6 % sau declarat romani, iar restul s-au declarat ceangai sau maghiari.
Religia predominanta este cea romano-catolica, aproximativ 80% s-au declarat romano -catolici, dar exista si credinciosi ortodocsi in proportie 15%, iar restul procentajului pana la 100% este ocupat de alte religii (unitarieni, penticostali, ortodocsi vechi).
Actualizat la data de: 27/07/2016